Kesäduuniprojektin antina energiaa, ajatuksia ja kullanhippuja

22.8.2016

URB16

 

Tänä kesänä nuorten URB-duuni pyörähti käyntiin kesäkuun lopulla. Viiden viikon aikana viiden nuoren aikuisen ryhmä valmisti esityksen Kiasma-teatterin Urbaanin taiteen festivaalille, ja tutkijat olivat mukana seuraamassa teatteriprojektin työskentelyä. Tomi osallistui ryhmän työskentelyyn koko projektin ajan, tutkimusavustajat Katja ja Jonna kävivät videoimassa ryhmän työtä kahtena päivänä viikossa.

Kuten aiempinakin kesinä, Elina toimi projektin ohjaajana ja tänä kesänä hänen työparinaan oli dramaturgi Are Nikkinen. Projektin osallistujat kirjoittivatkin paljon ja saivat siihen myös aiempaa enemmän ohjausta. Kesän aineisto – videoinnit ja nuorten kirjoitukset – ovatkin kiinnostavia myös kirjoittamisen opettamisen ja oppimisen kannalta. Kuten kahtena edellisenäkin kesänä, mukana ohjaajien ryhmässä oli myös Sauli, joka jatkaa syksyllä osallistujien kanssa työskentelyä dokumentaarisen projektin parissa.

 

URB16

Ohjaajat kirjoittavat Kultaa!-esityksen ohjelmalehtisessä näin:

Kultaa! on syntynyt lyhyessä ajassa, vain viiden ja puolen viikon aikana. Esitys on toteutettu Helsingin kaupungin parikymppisten kesätyöntekijöiden kanssa. Halusimme tietää, mikä heidän elämässään on ”kultaa” ja mikä ei. Näyttämäharjoitteiden, keskustelujen ja ryhmäläisten kirjoittamien tekstien kautta meille hahmottui kuva siitä, miten yhteiskunta suhtautuu työelämän kynnyksellä oleviin ja miten epäreiluja lyhyet työsuhteet ja palkattomat työharjoittelut usein ovat. Nuorten joukosta etsitään täydellisiä kultahippuja, samaan aikaan kun heitä syyllistetään laiskuudesta ja epäkiitollisuudesta.

Osallistujat ovat suvereenisti ottaneet haltuunsa uusia taiteenlajeja. He ovat kirjoittaneet esityksen tekstit, luoneet videomateriaalia ja esiintyvät näyttämöllä – osa ensimmäistä kertaa elämässään. Haluamme kiittää heitä rohkeudesta ja ennakkoluulottomuudesta. Lisäksi haluamme kannustaa heitä jatkossakin siihen, että he määrittelevät itse oman kultansa.”

Elokuun alussa näimme Stoassa kaksi hienoa esitystä ja näyttämöllä viisi rohkeaa ja viisasta nuorta. Energiaa, ajatuksia, motivaatiota ja kultahippuja meille.

Liisa

Kuvat: Simo Karisalo/Kansallisgalleria